Muzeul Oului din Vama

Localitatea Vama este localizată în judeţul Suceava, în partea de Nord-Est a României. Muzeul Oului este singurul muzeu de acest tip din România, în cadrul acestuia regăsindu-se peste 7000 de exponate provenite atât din Bucovina cât şi din lumea întreagă. Din cele 7000 de exemplare aproximativ 3500 de ouă provin din 82 de ţări de pe Glob.
Muzeul este structurat pe mai multe secţiuni: ouă bucovinene, ouă din alte zone ale României, colecţia internaţională, colecţii ale artiştilor internaţionali aranjate pe teme, creaţiile artistei Letiţia Orsivschi şi ouă diverse.
Ouăle bucovinene, unele dintre acestea având o vechime între 50 şi 100 de ani şi provenind de la bunicii şi străbunicii din Bucovina, nu au fost golite de conținut înainte de a fi decorate. Pe acestea se regăsesc diverse motive cum ar fi: motivul crucii, simboluri ale naturii, ale vieţii sau ocupaţii şi meştesuguri ale locuitorilor din zonă. Vechile ouă sunt lucrate cu culori naturale, culori obţinute în urma fierberii unor plante.


Ouăle din alte zone ale României, printre acestea se regăsesc ouă din Oltenia şi Muntenia, sunt lucrate cu tuş având în principal motive florale.
Ouăle din colecţia internaţională, sunt ouă tradiţionale, specifice celor 82 de ţări ale Globului reprezentate în acest muzeu, ouă rare precum cele de tinamu, flamingo, broască ţestoasă, crocodil, emu şi nandu dar şi ouă de dimensiuni foarte mici cum ar fi cele de: potârniche, gecko, porumbel, rândunică, vrabie etc.
În categoria creaţiilor artiştilor internaţionali, aranjate pe teme, cele mai importante pot fi amintite temele religioase, florale, abstracte dar şi ouă perforate şi cu aplicaţii manuale.

Întreaga colecţie îi aparţine prof. Letiţia Orsivschi, artist român de talie internaţională, care a reprezentat România la saloane, târguri şi expoziţii internaţionale, fiind multiplă laureată la diverse concursuri internaţionale, și, de asemenea şi colaborator al foarte multor instituţii de cultură şi muzee, atât din România cât şi din străinatate.

Text: Ipate Ioana

Un gând despre „Muzeul Oului din Vama

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: