Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” din Fălticeni, Judeţul Suceava

Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” din Fălticeni este unul din cele mai reprezentative obiective turistice din judeţul Suceava, datorită colecţiei impresionante de obiecte de artă regăsite în cadrul acestuia. Printre acestea, se regăsesc obiecte de artă din ceramică, bronz, gips, lemn, marmură etc. Aceste opere de artă au ca subiect teme religioase, istorice, filozofice, etc. Bogăţia obiectelor este reprezentată de 314 sculpturi şi peste 1000 de lucrări de grafică şi desen.


Muzeul a fost fondat în vremuri de restrişte în istoria poporului Român, acesta a fost deschis publicului la 10 februarie 1975, în cadrul acestui muzeu sunt regăsite mai mult de jumătate din operele marelui sculptor Ion Irimescu.
Cu toate că muzeul a fost fondat în anul 1975, istoria acestei clădiri este mult mai veche. Ea a început în perioada de maximă înflorire a municipiului Fălticeni, anul construirii acesteia a fost 1846 însă în forma sa inițială clădirea a avut un alt aspect, mult diferit față de cel actual.
Proprietarul acestei clădiri a fost vornicul Alecu Forăscu Botez, acesta construind reşedinţa pe o structură solidă de cărămidă însă, în jurul anului 1890, proprietarul îi face modificări radicale adaugându-i încă un nivel, însă, aceasta nu a fost singura modificare. O altă modificare a constat şi în accesul în clădire, acesta fiind mutat pe o parte laterală, perpendiculară pe strada Mihail Eminescu.
Înainte de a deveni actualul muzeu clădirea a adăpostit, pe rând, o serie de instituţii ale vremurilor, printre acestea regăsindu-se Palatul Administrativ al judeţului Suceava, sediul Prefecturii Judeţului Baia, sediul Consiliului Popular Raional Fălticeni iar în urma desfiinţării raioanelor, o data cu reorganizarea teritorială din 1968, actualul muzeu a fost şi sediul Casei Pionierilor, Radioficării şi Casei de Cultură. Începând cu anul 1975 aceasta va devenii actualul sediu al Muzeului de Artă ”Ion Irimescu”. Valoarea operelor sale este dată de calitatea realizării lor, calitate dobândită de marele sculptor Ion Irimescu în studiile pe care acesta le-a făcut atât în ţară cât şi în cadrul burselor obţinute în străinatate la universităţi de mare renume în domeniu. Prima remarcare în domeniul artistic al viitorului sculptor va venii încă din clasa a VI-a liceală când îşî deschide prima expoziţie personală.
Marele sculptor Ion Irimescu este unul din marii artişti români ai secolului al XX-lea. Născut pe data de 27 februarie 1903 la Preuteşti, acesta îşî petrece copilăria şi adolescenţa în municipiul Fălticeni pe strada Şcoala Domnească. Începând cu anul 1914 va urma cursurile liceale la liceul ”Nicu Gane” din Fălticeni, alături de viitorii mari actori Grigore Vasiliu Birlic şi Jules Cazaban, fiind chiar prima promoţie a şcolii. Începând cu anul 1924, până în anul 1928, este student la Academia de Arte Frumoase de la Bucureşti, în clasa sculptorului Dimitrie Paciurea. În paralel, frecventează şi cursurile lui Oscar Han, ulterior și pe cele ale Şcolii Române de la Paris.


Marele sculptor se mai face remarcat şi prin cariera sa de profesor, atât în mediu liceal cât şi în cel universitar.
În încheiere aş dori să vă transmit că încărcătura spirituală regăsită în operele de artă ale marelui sculptor este una imensă, atât prin varietatea temelor de inspiraţie cât şi prin tipurile de materiale utilizate în realizarea operelor sale.

Text: Ipate Ioana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: