Cutremurele de pământ

Un cutremur este un fenomen natural ce este caracterizat prin eliberarea bruscă a energiei acumulate în plăcile și microplăcile tectonice. Energia rezultată se transmite sub formă de unde seismice care duc la mişcarea bruscă a solului.

Cauzele ce determină producerea cutremurelor sunt de 2 tipuri:

 • cauze naturale;
 • cauze antropice (artificiale).

Cauze naturale:

– tectonice: cauze datorate tensiunilor din interiorul Pământului (90% din cutremurele Terrei);

– activitatea vulcanică (7% din cutremurele Terrei);

– prăbusirea unor caverne din subteran;

– impactul meteoriţilor cu suprafaţă terestră.

Cauze artificiale:

– activităţi miniere;

– mari explozii;

– umplerea lacurilor de acumulare.

Cutremurele afectează tot Globul Pământesc însă, dacă este să ne facem o idee cu privire la cele mai afectate zone, cel mai uşor ne este să analizăm hărțile plăcilor litosferice majore şi/  sau, de asemenea, hărţile mai detaliate, hărţile microplăcilor dacă este să facem o analiză la nivelul continentelor sau chiar o analiză la nivelul unei ţări.

Ţara noastră este situate la contactul unor plăci tectonice ce sunt în continuă mișcare, fapt ce duce la o activitate seismică pe teritoriul ţării noastre. Zona cea mai activă din punct de vedere seismic de pe teritoriul României este zona Vrancei, fapt datorat contactului celor 3 unităţi tectonice mari: placa Est-Europeană, subplaca Intra-Alpină si cea Moesică.

Cel mai catastrofal cutremur de pe teritoriul ţării noastre  a fost de 7,7 grade pe scara Richter, produs în anul 1940. Cea mai afectată localiate a fost Panciu, aceasta fiiind distrusă în proporţie de 90% iar orasele Iaşi, Focşani, Galaţi, Mărăşeşti şi Tecuci au suferit pagube importante.

Cele mai importante cutremure din România au fost:

 • 1802 – magnitudine 7.9 pe Richter;
 • 1812 – magnitudine 6.5 pe Richter;
 • 1829 – magnitudine 7.3 pe Richter;
 • 1838 – magnitudine 7.5 pe Richter;
 • 1908 – magnitudine 7.1 pe Richter;
 • 1940 – magnitudine 7.7 pe Richter;
 • 1977 – magnitudine 7.4 pe Richter;
 • 1986 – magnitudine 7.1 pe Richter;
 • 1990 pe 30 şi 31 cu magnitudine de 6.9 şi respectiv 6.4 pe Richter;
 • 2004- magnitudine 6.0 pe Richter fără victime sau pagube material.

Cutremurul din 1977

În anul 1977 capitala a fost zguduită de unul din cele mai devastatoare cutremure de pe teritoriul României. În capitală cutremurul a facut … procentajul acestora sa ridicat la 90%. Cu toate că acest cutremur s-a produs acum foarte mulţi ani impactul acestuia se mai resimte şi astăzi prin gradul de afectare al imobilelor din capitală. Potrivit statisticilor oficiale în momentul de faţă 264 de imobile sunt încadrate în categoria de risc seismic I, 300 de imobile în categoria de risc seismic II și 50 în categoria de risc seismic III, aceste date fiind regăsite în lista actualizată de la data de 4 februarie 2008.

Din păcate cutremurele nu pot fi prevăzute la o distanţă foarte mare de timp înainte de momentul producerii, acestea putând fi anunțate cu doar 30 de secunde înainte de momentul producerii. Pe lângă pagubele umane şi de imobile acestea mai pot afecta inclusiv  barajele de acumulare, datorită mişcării bruşte şi de intensitate foarte mare a solului.

În momentul producerii unui cutremur populaţia ar trebui să fie deja informată cu privire la măsurile ce trebuiesc luate.

Cateva dintre acestea fiind:

 • să nu se folosească scările sau mai ales liftul deoarece riscurile de prăbușire sunt foarte mari;
 • să ne adăpostim în locuri cât mai sigure precum: tocurile uşilor, sub o masă solidă astfel încât să putem fi protejaţi de obiectele ce ar putea să se prabușească în momentul producerii unui cutremur;
 • după ce s-a produs cutremurul, dacă condiţia fizică ne permite, să încercăm să le oferim sprijin persoanelor ce au nevoie de el.

În încheierea acestui articol ţin să vă menţionez că, cutremurele pot avea efecte devastatoare asupra populaţiei, imobilelor sau altor construcţii ce sunt expuse, în funcţie de magnitudine şi de localizarea acestora.

Text: Ipate Ioana

2 gânduri despre „Cutremurele de pământ

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: